Győri verseny

Tudom, hogy kis magyar evezős sportunknak annál jóval nagyobb gondjai vannak, mint egy vidéki verseny anomáliái. De a győri versenyen induló (leginkább) gyerekek érdekében muszáj beszélnem a történtekről, hogy legközelebb ilyen ne fordulhasson elő. Mert mi végre is vannak ezek a versenyek?!
A jegyzőkönyvben olvasott rövid megjegyzésből, úgy tűnik a jegyzőkönyvvezető nem igazán akarta megérteni a panaszom lényegét, így kénytelen vagyok azt helyesbíteni  ill. kiegészíteni.
Helyesbítés:
Mint az Arrabona Evezős Klub jelenlévő képviselője, Halmainé Mészáros Éva mélységes felháborodásomat fejeztem ki a versenybíróság elnökénél a verseny megszervezése és lebonyolítása tekintetében, 2012.06.17.-én, vasárnap 15 óra 30 perckor.
Tényként tudom mondani:
A városban 2-es fokú hőségriadó volt, 30 fok fölötti hőmérséklettel és UV sugárzásveszéllyel.
Ennek ellenére a versenyrendezők részéről nem látszott törekvés aziránt, hogy a versenyrendet betartsák  ill. betarttassák, szem előtt tartva a sportolók érdekeit, hogy csak a szükséges időt töltsék a tűző napon.
A szombati versenynap jellemzője volt a rajtidők csúszása, ami általában 10’ és 50’ között mozgott. 
A vasárnapi első versenyszám már 30 perces késéssel indult!
A rajtidőre kiküldött és lényegesen később elindított gyerekek esetében sok esetben félő volt, hogy napszúrást  ill. hő torlódást fognak kapni.
Vasárnap volt olyan versenyszám, ahol a versenyző közel 90 percet (!) töltött 11.05-től a rajthelyszínen, mivel az ellenfelek bejelentés nélkül maradtak távol és az indítóbíró nem kezelte megfelelően a helyzetet. A vasárnapi változások a rajtidő előtt fél órával nem voltak teljességében közzétéve. (pl. NI 1x)
Ilyen előzmények után – érthető - a sportolók gyakran már „rátartással” indultak a starthoz. 
A 9. versenyszám (FS 1x) futamára, 15.05-kor - hajócsere miatt – az Arrabona EK versenyzője valóban késve közelítette meg a startvonalat.  A döntőbe jutott négy sportoló neve és egyesülete ismert volt. A szóban forgó versenyző mezének (piros) színe és lapátjának jelzése már messziről is jól felismerhető.
Úgy gondolom, hogy emberségesebb és sportszerűbb lett volna – az előzmények után -, ha várnak rá kb. két percet és versenyezhet az amúgy késésekkel lehozott előfutam, középfutam után a döntőben is. Nem így történt.
A rajtnál jelenlévőtől tudom, hogy a rendező egyesület klubigazgatója rendelte el a pontos kezdést.
Mindez rendben is lenne, ha ez az elv kezdettől fogva érvényesült volna, vagy legalább ezután történik így!
Viszont a 11. NI 4x versenyszámot 15.15 helyett már ismételten min. 10 perc késéssel indították azért, hogy felérjen a rendező egyesület csapata. (Megjegyzem, ilyen jellegű várakozás nem egyszer megtörtént.)
Elfogadhatatlannak, sportszerűtlennek, szakmailag károsnak tartom az ily módon lebonyolított versenyeket. Mit akarunk tanítani a gyerekeknek, ha ilyen helyzetekbe kényszerítjük őket?
Feltételezem, hogy véleményemmel nem vagyok egyedül.
Halmainé Mészáros Éva
 

Taxonomy upgrade extras: