Skip to main content

Kétnapos nemzetközi regattán mérik össze erejüket a magyar evezősök Szegeden a Maty-éri Olimpiai Központban, április utolsó hétvégéjén. A Dr. Simády Béla Emlékversenyre az eddigi nevezések alapján 19 hazai és 11 külföldi csapat jelezte részvételi szándékát. Az indulók között van az olimpiai kvótát szerzett páros: Simon Béla és Juhász Adrián is.

 

 

 

Dr. Simády Béla a Maty-éri olimpiai vízicentrum megálmodója és megvalósítója, korábbi sikeres sportoló. A róla elnevezett pálya 1981-ben került átadásra, ahol közel 600 magyar és jugoszláv evezős mérte össze akkor képességét. Simády Béla 1978-tól a Szegedi Vízügy SE evezős szakosztályának elnöke, Szeged város evezős sportjának feltámasztója, több éven keresztül a Magyar Evezős Szövetség alelnöke volt. Az evezőstársadalom nem feledkezett el az 1993-ban elhunyt Simády Béláról: a sportág szegedi nemzetközi versenyét róla nevezték el. A pálya bejáratánál található szobránál minden évben koszorút helyez el a szövetség a verseny nyitányaként.

Összesen 45 versenyszámban állnak rajthoz magyar, szerb, szlovák és román versenyzők. A magyaroknál és a szerbeknél a viadal egyben válogatóverseny is speciális hajóegységekre. Kormányos nélküli kettesek versenyében rajthoz áll a műtétje után először hajóba ülő Simon Béla és Juhász Adrián (Szolnoki Főiskola-Tisza Evezős Egylet) páros, akik már a londoni olimpia hevében számolnak vissza a nyitányig, amiből már kevesebb, mint 100 nap van vissza. A fiúk Londonban már az első nap vízre szállnak. Nagy küzdelem várható a könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban, ahol Varga Tamás (EDF-Démász Bajai SVSC) újra harcba indul Hirling Zsolttal (Vác VEC), hogy az olimpiai pótkvalifikáción való indulás jogát kiharcolják a hazai mezőnyben. Ellenfelük a fiatal páros, Matyasovszki Dániel és Pozsár Bence (EDF-Démász SZVE) összeállítású egység, valamint Rácz Róbert és Csepregi Gábor (Danubius NHE).

Utánpótlás terén a Velencei-tavi kishajós válogatóverseny már adott egy képet a szövetségi kapitánynak, így ez a verseny az utolsó tájékoztató, illetve speciális válogató a jövő heti müncheni nemzetközi verseny előtt.

 

Programfüzet és kiírás:

hunrowing.hu/versenyek/dr-simady-bela-nemzetkozi-verseny-dr-bela-sim…